Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid
WebwinkelKEURWorkshops
0
0
Sinds 2011 online Natuurlijk Beter Slapen
Wetenschappelijk onderbouwd
Verbetert uw slaap en gezondheid

Rusteloze benen | Restless Leg Syndrome

Het restless leg syndrome (RLS) wordt gekenmerkt door een onbedwingbaar gevoel de benen te moeten bewegen. Vaak gaat deze drang gepaard met een vervelend, kriebelend of pijnlijk gevoel diep in de benen, maar soms ook in de armen of romp. Dat gevoel wordt minder als je het betreffende lichaamsdeel beweegt.

De symptomen treden op als je tot rust komt, voornamelijk 's avonds of 's nachts en kunnen de slaap behoorlijk verstoren. Als gevolg daarvan voel je je overdag slaperig, moe en kan je concentratie, geheugen en stemming achteruit gaan.

Restless Legs Syndrome (RLS), is een neurologische aandoening.

Mensen die lijden aan RLS hebben vaak ook last van ritmisch optredende spiertrekkingen in de ledematen, aangeduid met de Engelse naam Periodic Limb Movement Disorder (PLMD). De spiertrekkingen komen tijdens de slaap voor en treden om de 20 tot 30 seconden op.

Waardoor wordt RLS veroorzaakt?

Restless Legs Syndrome is een neurologische aandoening. De precieze oorzaak voor RLS is tot nu toe niet bekend. Waarschijnlijk gaat er iets mis in de communicatie tussen de ledematen en het gedeelte van onze hersenen dat bewegingen aanstuurt. Daarbij is o.a. de chemische stof dopamine belangrijk. Een verstoring in de dopamine-huishouding van bepaalde zenuwcellen speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij het ontstaan van Restless Legs Syndrome.

Risicofactoren van RLS

De kans op het ontstaan van Restless Legs Syndrome kan verhoogd worden door een zwangerschap, een te laag ijzergehalte in het bloed, zoals bij bloedarmoede en door bepaalde ziektes zoals diabetes, nierproblemen of reuma.

Behandeling van rusteloze benen

Een echte oplossing voor RLS bestaat nog niet, maar er zijn manieren om de klachten te verlichten.

Wanneer een vitamine of ijzergebrek de klachten (mede)veroorzaakt kunnen ijzer-, vitamine B12- of folaatsupplementen soms helpen.

In ernstige gevallen kunnen de volgende medicijnen de klachten verminderen:

  • Sifrol, Adartrel en Neupro
  • Medicijnen tegen epilepsie zoals Rivotril
  • Slaapmiddelen
  • Opiaten

Al deze middelen hebben echter in meer of mindere mate bijwerkingen. Daarom dient er altijd een goede afweging worden gemaakt tussen de ernst van de klachten en de kans op vervelende bijwerkingen van de medicijnen.

Wat kan je zelf doen aan rusteloze benen?

Een gedragsmatige aanpak kan de symptomen van RLS verminderen:

  • Vermijd 's avonds alcohol en cafeïne
  • Let op een goede slaaphygiëne, zoals een goede slaapomgeving en regelmatige bedtijden
  • Zorg voor regelmatige, maar niet overdreven veel, lichaamsbeweging
  • Een warm of juist koud bad, warme of koude kompressen of een massage kunnen de symptomen verlichten

Geheime tip tegen rusteloze benen

Hoewel men nog niet veel weet over de achterliggende oorzaak heeft het waarschijnlijk te maken met een verstoring in de dopamine huishouding. Dopamine is een stof in de hersenen die zorgt voor de overdracht van informatie van de ene hersencel naar de andere en die onder meer ook delen van de hersenen activeert die ervoor zorgen dat wij plezier ervaren.

In matige en ernstige gevallen van RLS kunnen dan o.a. ook medicijnen worden toegediend die de werking van dopamine nabootsen.

Dergelijke medicijnen helpen ook een 41-jarige man uit Brazilië die lijdt aan RLS. Hij heeft een betere oplossing gevonden tegen zijn rusteloze benen. Zijn symptomen verdwijnen namelijk volledig na masturbatie of seks. Wetenschappers van de Federale Universiteit van São Paulo beschreven zijn geval in de actuele uitgave het wetenschappelijke tijdschrift Sleep Medicine. Zij nemen aan dat de dopamine die altijd bij een orgasme vrij komt het succes van deze ‘behandeling’ mogelijk kan verklaren.

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking