Beeldschermen, wat zijn de effecten op je nachtrust?
Je kijkt waarschijnlijk ‘s avonds graag nog even televisie of je kruipt achter de computer. Ondertussen stuur je berichtjes over en weer op de mobiele telefoon. En ineens is het bedtijd. Je ligt te woelen in je bed. Je voelt je moe, maar valt niet in slaap.
Een mogelijke oorzaak is het gebruik van beeldschermen in de avonduren. We leggen in dit artikel de negatieve effecten van beeldschermen op je nachtrust uit. Uiteraard voorzien van eenvoudige oplossingen om je nachtrust te verbeteren!
Melatonine en slapen
Slaap- en waakritme
Voordat we op de effecten van beeldschermen op je nachtrust ingaan, is het belangrijk om te weten hoe we in slaap vallen. Mensen hebben een zogenaamde interne klok. Deze geeft onder andere aan wanneer we moeten slapen en wanneer we aan de dag kunnen beginnen. Deze interne klok wordt beheerd door het hormoon melatonine.
Hoe werkt melatonine?
Melatonine is een belangrijke stof, omdat het je slaap- en waakritme regelt. Wanneer het buiten gaat schemeren en de lucht een rode kleur krijgt, maak je melatonine aan. Deze melatonineproductie verlaagt zowel je lichaamstemperatuur als je hartslag, waardoor jij je moe begint te voelen.
Wanneer het buiten licht is en de lucht een blauwe kleur krijgt, stopt de melatonineproductie. Het lichaam krijgt zo het signaal om aan de dag te beginnen.
Niet kunnen slapen door beeldscherm
Blauw licht verstoort je ritme
Helaas houdt je interne klok geen rekening met technologische ontwikkelingen, zoals een televisie, computer of mobiele telefoon. Beeldschermen stralen licht uit met een blauwe kleurtemperatuur. Wanneer je ‘s avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, tablet, computer of mobiel) maakt je lichaam dus geen melatonine aan. Je lichaam begint dan pas met de melatonineproductie als je rustig in bed ligt. Hierdoor kan het lang duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.
Verhoogde alertheid voor slapengaan
Het tweede negatieve effect van beeldschermen op de nachtrust is de alerte toestand waarin je verkeert. Met name wanneer je actief betrokken bent, zoals bij videospellen, mobiele telefoons en internet, zul je hier bij het slapengaan last van hebben. Je lichaam moet zich ‘s avonds voorbereiden op het slapengaan door te ontspannen. Dit werk je tegen door je mentaal in te spannen. Of het nu om het spelen van een videospel gaat of om het reageren op berichten op je mobiele telefoon.
Hoe kun je beter slapen?
Gelukkig zijn deze negatieve effecten eenvoudig te verhelpen. We zetten hieronder drie oplossingen voor je op een rij.
Kom veel buiten voor melatonine-aanmaak
Hoe meer je overdag buiten bent, hoe beter je ‘s avonds melatonine aanmaakt. Probeer overdag dus veel buiten te zijn om ervoor te zorgen dat voldoende zonlicht je ogen bereikt. Je zult merken dat je hierdoor ‘s nachts beter en dieper slaapt.
Geen beeldschermen ‘s avonds
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om ‘s avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad. Ook kunnen ontspanningsoefeningen een uitkomst bieden.
Slaapbril of beeldschermbril
Mocht je je televisieprogramma’s niet willen missen, of wil je je uurtje computeren niet kwijt, dan biedt deze oplossing uitkomst. Je kunt een beeldschermbril (ook wel slaapbril of computerbril genoemd) aanschaffen. Dit is een bril met geel getinte glazen die het blauwe licht van beeldschermen tegenhouden. Zo kun je onbezorgd nog even achter je beeldscherm plaatsnemen zonder de melatonineproductie te belemmeren.
Lampen in je woonkamer kunnen ook licht met golflengten in het blauwe spectrum uitstralen. Een bijkomend voordeel van een slaapbril is dat je ook dit licht tegenhoudt.
Blijf je moeite hebben met goed inslapen of doorslapen? Dan biedt onze online slaaptherapie uitkomst. Hierin kom je erachter wat jij nodig hebt voor een goede nachtrust. Je hebt er je hele (langere) leven profijt van!
WELterusten,
Slaapcoach
Delen vinden wij ook leuk, dank!